
Cara soļanka
Sastāvdaļas
1 kg svaiga laša atgriezumu (galva, spuras, asaka, treknā pavēdere, astes gals)
0,5 kg kūpinātas laša asakas, vēderi
2 vidēja lieluma sīpoli
Kartupeļi
3 selerijas kāti
400 g bundžiņa kapātu tomātu
1 marinēts gurķis
2 ēd.kar. marinētu kaperu
½ glāze melno olīvu
1 šļuka Vusteršīras mērces
1 šļuka degvīna
1 ēd.kar. cukura
Loki
Dilles
Buljonam
Lauru lapa
Sīpols
Sāls
Smaržīgie pipari
Melnie pipari
Selerijas kāts
Pagatavošana
1. solis
Vispirms vāra zivju buljonu: svaigā laša atgriezumus ievieto katlā, pārlej ar aukstu ūdeni un strauji uzvāra. Nosmeļ putas. Pievieno kūpinātā laša asakas un vēderu, turpina vārīt. Pievieno topošajam buljonam sīpolu, smaržīgos piparus, melnos piparus, selerijas kātu, lauru lapu. Mazā karstumā vāra vismaz vienu stundu.
2. solis
Kad buljons gatavs, no tā izņem zivju atgriezumus, nedaudz atdzesē un noloba gaļu no asakām.
3. solis
Buljonu izkāš caur sietu, lej atpakaļ izmazgātā katlā un liek vārīties. Pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus.
4. solis
Kamēr kartupeļi vārās, uz pannas apcep sīpolus un sakapātus selerijas kātus. Pieliek sakapātu marinētu gurķi. Cep, kamēr sīpoli un selerija mīksti. Pievieno konservētos tomātus, uzkarsē, pieber 1 ēdamkaroti cukura, nedaudz sāls.
5. solis.
Pakarsē minūtes piecas un pievieno buljonam. Uzvāra. Tad pievieno no asakām attīrīto laša gaļu. Pieber kaperus, olīvas, garšu pieregulē ar sāli, Vusteršīras mērci.
6. solis.
Īpašam smeķim zupai pielej šļuku laba degvīna (sena zvejnieku tradīcija). Pavāra minūtes piecas, beigās uzber sakapātas dilles un lociņus. Gatavs.