
Ceptas salakas
Sastāvdaļas
2 kg svaigu salaku
1 glāze miltu
Sāls, pipari
Eļļa cepšanai
Pagatavošana
1. solis
Salakas gatavo līdzīgi kā reņģes, tikai pirms cepšanas neizmanto olu, jo salas garša ir daudz smalkāka, un likeas gaŗsas tai traucē. Lielā ūdens daudzumā nomazgājam salakas un ķeramies pie tīrīšanas. To izdarīt ir ļoti vienkārši – griežam nost zivtelei galvu un, to atdalot, izvelkam iekšas, cik nu tās tur ir. Ja zivtiņai ir ikri, tad tos atstāj, jo ir ļoti gardi. Ja ir pieņi, tad tos var atstāt, var izņemt.
2. solis
Ķeramies pie mazgāšanas – kārtīgi nomazgājam pašu zicteli un kārtīgi izmazgājam vēderus. Ja ir atstāti ikri, tad vēderus mazgājam saudzīgi, lai ikrus parmēru neapskādētu. Zivteli pirms cepšanas var viegli apstreijāt, tas ir – nedaudz apkaisīt ar sāli un atstāt kādu stundiņu iesālīties. Var arī to nedarīt, tā teikt – gaumes lieta.
3. solis
Uzkarsējam panna eļļu, uzberam uz šķīvīša miltus.
4. solis
Cepam salakas – apviļājam miltos un liekam uz pannas cepties. Cepam zeltainas, cenšamies nepārcept. Kad zivtiņa apcepusies, pārkaisa sāli.