Zv/s “Zītari”
(17)
Zv/s “Zītari”
Piedāvā:
“Zītaru” saimnieki ir Dzintars un Jana Zanderi. Viņu ražoto produkciju – dažāda veida zivju kulināriju un kūpinātas zivis – pazīst daudzi vidzemnieki. Dzintars ir paaudžu zvejnieks, kurš prasmes apguvis no tēva.
Pamatā zvejo ar tīkliem turpat līdzās mājai esošajā Duntes piekrastē. “Zītariem” ir arī zivju un lucīšu murdu un zivju āķu atļaujas, bet šos zvejas rīkus izmanto ļoti reti. Lomos pamatā reņģes, vimbas, plekstes, apaļie jūras grunduļi u.c. – atbilstoši sezonai.
Jana ir galvenā atbildīgā par zivju kulināriju, kur izmanto gan pašas radītas receptes, gan dzimtā mantotās. Tā, piemēram, viens no ejošākajiem produkcijas veidiem ir vimbu kotletes opja gaumē, jo recepte aizgūta no Dzintara tēva.
Zivju produkcija tiek gatavota galvenokārt no pašu nozvejotajām zivīm, bet, ja to nepietiek, piepērk izejvielu no citiem zvejniekiem.
Nelielos apjomos sortimenta paplašināšanai izmanto arī importētās zivis – siļķes, skumbrijas, sarkanos jūras asarus un hekus. Tomēr pircēju iecienītākās esot vietējās zivis – reņģes marinādē, reņģes želejā vai tomātu mērcē.
Gardi ir visi “Zītaru” produkti, kas radīti, kā Jana saka, pēc pašu garšām – nepārspīlējot ar sāli un garšvielām, lai var just zivju garšu. Starp citu, “Zītaros” gatavo arī ļoti garšīgo, bet asakaino vimu tā, lai šo zivi mierīgu prātu varētu ēst arī asaku nīdēji – viņiem tiek piedāvāta kūpināta vimba želejā, kur no katra mazā gabaliņa rūpīgi izņemtas asakas.
“Zītaru” produkciju iespējams iegādāties visos lielākajos tirgos Vidzemes pusē – sestdienas rītos Skultes tirgū, tirgos, kas notiek Limbažos, Valmierā, Madonā un citur.
Ja jūsu ceļi ved uz Minhauzena muzeju, tad ziniet – turpat netālu ir arī “Zītari” un viņu lieliskās zivis.